7 הבעיות הכי נפוצות שמתגלות בבדיקת הולטר לב

תוכן עניינים
יעל גולדמן

עורכת תוכן ראשית

7 הבעיות הכי נפוצות שמתגלות בבדיקת הולטר לב

מחלות לב נותרו הגורם המוביל לתמותה ברחבי העולם, ומעקב אחר בריאות הלב הוא חיוני לגילוי מוקדם של בעיות אפשריות. 

בדיקת הולטר לב היא אחת הנפוצות למטרה זו. הבדיקה נקראת על שם הפיזיקאי נורמן ג'יי הולטר, שהמציא את מכשיר ניטור הלב הלביש הראשון, והיא משמשת קרדיולוגים לאיתור מגוון הפרעות בלב. 

מדובר באלקטרוקרדיוגרמה (אק"ג) רציפה, במשך 24 עד 72, המאפשרת לרופאים לעקוב אחר הפעילות החשמלית של הלב לאורך זמן, תוך הדגשת בעיות שעלולות לא להתגלות במהלך א.ק.ג. רגיל. 

הנה שבע הבעיות הנפוצות ביותר שעשויות להתגלות.

הפרעות קצב

הפרעות קצב, או פעימות לב לא סדירות, הן ממצא שכיח במהלך בדיקת הולטר. הפרעות קצב יכולות להיות מהירות מדי (טכיקרדיה), איטיות מדי (ברדיקרדיה), או לא סדירות, ויכולות לנבוע מחלקים שונים של הלב. אנשים מסוימים עשויים שלא לחוות תסמינים, בעוד שאחרים עשויים להרגיש רפרוף בחזה, עייפות או קוצר נשימה. הניטור הרציף המסופק על ידי בדיקת הולטר משמש לעתים קרובות בזיהוי הפרעות אלה, שמופיעות לסירוגין.

איסכמיה שקטה

איסכמיה היא הפחתת זרימת הדם לשריר הלב, עקב עורק חסום או צר. עם זאת, איסכמיה שקטה אינה מראה סימפטומים חיצוניים ולכן יכולה להיות מאתגרת לאבחון. מוניטור הולטר יכול לזהות שינויים בא.ק.ג. המעידים על איסכמיה, ולהתריע בפני הרופאים על קיומן של חסימות מסוכנות לפני שהן מובילות להתקף לב.

הפסקת לב או אסיסטולה

הלב עלול מדי פעם לעצור או להשהות לכמה שניות, מצב המכונה אסיסטולה. להפסקה קצרה אין השפעות משמעותיות, אך הפסקות ממושכות יכולות להוביל להתעלפות (סינקופה) או אפילו לדום לב. אירועים אלה עלולים להיות מאתגרים לאבחון ללא ניטור מתמשך, מה שהופך את בדיקת ההולטר לבעלת ערך רב.

טכיקרדיה על-חדרית (SVT)

SVT הוא מצב שבו קצב הלב עולה באופן אפיזודי, עקב אי-סדירות במערכת החשמלית של החדרים העליונים של הלב. התסמינים כוללים דפיקות לב חזקות, אי נוחות בחזה וקוצר נשימה, אם כי אנשים מסוימים עשויים שלא לחוות תסמינים. מאחר שפרקי SVT יכולים להיות ספורדיים, בדיקות הולטר יעילות במיוחד בזיהוים.

פרפור פרוזדורים (Afib)

פרפור פרוזדורים הוא סוג של הפרעת קצב, שבה החדרים העליונים של הלב רועדים במקום לפעום ביעילות. התסמינים עשויים להיות מורגשים, או כלל לא. מוניטור הולטר יכול לסייע בזיהוי Afib שקט, ולהפחית את הסיכון לסיבוכים כמו שבץ מוחי.

טכיקרדיה חדרית

טכיקרדיה חדרית היא קצב לב מהיר, שמקורו בחדרים התחתונים של הלב. היא עלולה לגרום לסחרחורת, התעלפות או דום לב אם לא מטפלים בה באופן מיידי. מכיוון שהאפיזודות יכולות להיות זמניות וקצרות, ייתכן שהן לא ייתפסו במהלך א.ק.ג. שגרתי. בדיקת הולטר יכולה לזהות אפיזודות אלו, מה שמוביל לטיפול מציל חיים.

תסמונת QT ארוך

תסמונת QT ארוך היא הפרעה במערכת החשמלית של הלב, שעלולה להוביל להפרעות קצב מסוכנות ולמוות  פתאומי. לעתים קרובות היא לא מאובחנת, בשל מחסור בתסמינים. בדיקת הולטר לב יכולה למדוד את מרווח ה-QT לאורך תקופה ממושכת, ולהגדיל את הסיכויים לגלות הפרעה זו.

סיכום

בדיקת הולטר לב היא כלי קריטי באבחון מצבי לב שונים, בעיקר כאלה שאולי אינם ניכרים בבדיקות שגרתיות. היכולת לנטר באופן רציף את הפעילות החשמלית של הלב מספקת שפע של נתונים לרופאים. זו בדיקה לא פולשנית ופשוטה, אשר מסייעת בקידום התערבות מוקדמת ויכולה למנוע סיבוכים חמורים ואפילו להציל חיים.

אנו מדגישים את החשיבות של ניטור לב קבוע, במיוחד עבור אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות לב או גורמי סיכון אחרים. חיוני לפנות לטיפול רפואי אם אתם חווים תסמינים כמו כאבים בחזה, דפיקות לב, עייפות בלתי מוסברת או קוצר נשימה.

בסופו של דבר, כלים כמו בדיקת הולטר, יחד עם גישה פרואקטיבית לבריאות הלב, יכולים לעשות הבדל משמעותי באבחון, ניהול וטיפול במצבי לב. זכרו תמיד שגילוי מוקדם הוא המפתח.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

אוהבים את התוכן ורוצים לקבל עדכונים בכל פעם שמאמר חדש יעלה לאתר? הרשמו למועדון הדיוור שלנו:

אהבת את הכתבה? מצאתם משהו שצריך לתקן? נשמח לקבל מכם פידבק!

עוד כתבות שבטוח תאהבו!

כושר ובריאות

מבט מקיף על אין אונות: הבנה, אבחון ואפשרויות טיפול

"אין אונות" הוא מונח רפואי המתייחס למצב בו יש קושי או אי-יכולת להשיג או לשמור על זקפה מספיקה לקיום יחסי מין. זהו תסמין שכיח, שמשפיע על גברים בכל הגילאים, אך נפוץ יותר בקרב גברים מבוגרים. מה הגורמים לה? כמה היא שכיחה? ואיך אפשר לטפל בה? אנחנו כאן כדי לענות על הכל:

קרא עוד »
כושר ובריאות

ניתוח בלוטת התריס

בלוטת התריס היא בלוטה אנדוקרינית קטנה בצורת פרפר הממוקמת בחלק הקדמי של הצוואר, מתחת לגרון ומעל עצם הבריח. היא מורכבת משתי אונות המחוברות ביניהן על ידי צינורית.

קרא עוד »
כושר ובריאות

איך להמשיך להתאמן גם כשאנחנו מרגישים סחוטים?

כולנו מכירים את התחושה הזאת: אנחנו מתעוררים בבוקר, והדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות זה להתאמן. אנחנו מרגישים עייפים, חסרי מוטיבציה, או סתם לא רוצים להתאמץ. אבל חשוב לזכור שגם כשאנחנו מרגישים סחוטים, חשוב להמשיך להתאמן.

קרא עוד »
דילוג לתוכן