הפרעת קצב

תוכן עניינים
יעל גולדמן

עורכת תוכן ראשית

הפרעת קצב היא מונח המתייחס לדופק לא סדיר – מצב שבו הלב פועם מהר מדי, לאט מדי או עם דפוס לא סדיר. קצב הלב נשלט על ידי קוצב לב טבעי (צומת הסינוס) המבטיח שהלב יפעם באופן סדיר. כאשר קצב זה מופרע, הדופק משתנה והופך איטי מדי, מהיר מדי או לא סדיר. ההפרעה כאמור מכונה "הפרעת קצב". הפרעות קצב יכולות לנוע בין לא מזיקות לסכנות חיים. חלק מהאנשים חיים עם הפרעות קצב מבלי לחוות תסמינים או סיכונים בריאותיים משמעותיים. עם זאת, אנשים אחרים עשויים לחוות תסמינים כגון דפיקות לב, תחושת עילפון, כאבים בחזה, או אפילו דום לב במקרים חמורים.

סוגי הפרעות קצב

הפרעות קצב מחולקות למספר סוגים:

  • טכיקרדיה:  מצב בו הלב פועם מהר מדי – מעל 100 פעימות בדקה אצל מבוגרים. טכיקרדיה נוספת מחולקת למספר סוגים, כגון טכיקרדיה פרוזדורית או חדרית, וטכיקרדיה על-חדרית.
  • ברדיקרדיה: מצב בו הלב פועם לאט מדי – פחות מ-60 פעימות בדקה אצל מבוגרים. זה עלול להיות לא מזיק או לאותת על בעיה בריאותית בסיסית.
  • פרפור פרוזדורים (AFib): זהו דופק רוטט או לא סדיר שיכול להוביל לקרישי דם, שבץ מוחי, אי ספיקת לב וסיבוכים אחרים הקשורים ללב.
  • התכווצויות מוקדמות: אלו פעימות מוקדמות, ולמרות שהן יכולות להיות מדאיגות, הן בדרך כלל אינן מזיקות.

גורמים להפרעות קצב

ישנם מספר גורמים אשר יכולים לתרום להתפתחות הפרעת קצב. חלק מהפרעות קצב הן מולדות (ז"א – אתם נולדים איתם), בעוד שאחרות נרכשות. הסיבות השכיחות כוללות:

  1. מחלת לב
  2. לחץ דם גבוה
  3. סוכרת
  4. עישון
  5. שימוש מופרז באלכוהול או קפאין
  6. שימוש בסמים
  7. לחץ (סטרס)
  8. תנאים גנטיים מסוימים
  9. תרופות מסוימות, תוספי תזונה וטיפולים צמחיים יכולים גם הם לגרום להפרעות קצב.

תסמינים ואבחון

אנשים עם הפרעת קצב עלולים להרגיש רפרוף בחזה, או עלולים לחוות תסמינים כמו התעלפות, סחרחורת, כאבים בחזה או קוצר נשימה. עם זאת, חלק מהאנשים אינם חווים תסמינים כלל. האבחון כרוך בדרך כלל בבחינה של רופא אשר מקשיב לקצב הלב באמצעות סטטוסקופ. הרופא עשוי גם להזמין בדיקות כגון אלקטרוקרדיוגרמה (ECG או EKG), מוניטור הולטר, מוניטור אירועים, בדיקת מאמץ או בדיקה מפורטת יותר כמו אקו לב.

אפשרויות טיפול בהפרעות קצב

הטיפול בהפרעת קצב תלוי בסוג וחומרת המצב. זה עשוי לכלול שינויים באורח החיים, תרופות או הליכים רפואיים.

  • שינויים באורח החיים: סביר להניח שהשינויים אשר תתבקשו ליישם יכללו הגבלת צריכת קפאין ואלכוהול, הפסקת עישון, ניהול המתח ושמירה על משקל תקין.
  • תרופות: קיימות מגוון תרופות שיכולות לשלוט בקצב הלב או להחזיר את הלב לקצב תקין.
  • הליכים רפואיים: במקרים מסוימים, יתכן שיהיה צורך בפרוצדורות כמו היפוך לב, אבלציה בצנתר, קוצבי לב או דפיברילטורים.

לסיכום, הפרעת קצב היא מצב לב מורכב עם סוגים, גורמים, תסמינים ואפשרויות טיפול שונות. אם אתם מאמינים שאתם או אדם אהוב עלולים לסבול מהפרעת קצב, כדאי לפנות לייעוץ רפואי בהקדם. עם טיפול מתאים, אלה החיים עם הפרעת קצב יכולים לנהל חיים בריאים ופעילים.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

אוהבים את התוכן ורוצים לקבל עדכונים בכל פעם שמאמר חדש יעלה לאתר? הרשמו למועדון הדיוור שלנו:

אהבת את הכתבה? מצאתם משהו שצריך לתקן? נשמח לקבל מכם פידבק!

עוד כתבות שבטוח תאהבו!

כושר ובריאות

מבט מקיף על אין אונות: הבנה, אבחון ואפשרויות טיפול

"אין אונות" הוא מונח רפואי המתייחס למצב בו יש קושי או אי-יכולת להשיג או לשמור על זקפה מספיקה לקיום יחסי מין. זהו תסמין שכיח, שמשפיע על גברים בכל הגילאים, אך נפוץ יותר בקרב גברים מבוגרים. מה הגורמים לה? כמה היא שכיחה? ואיך אפשר לטפל בה? אנחנו כאן כדי לענות על הכל:

קרא עוד »
כושר ובריאות

ניתוח בלוטת התריס

בלוטת התריס היא בלוטה אנדוקרינית קטנה בצורת פרפר הממוקמת בחלק הקדמי של הצוואר, מתחת לגרון ומעל עצם הבריח. היא מורכבת משתי אונות המחוברות ביניהן על ידי צינורית.

קרא עוד »
כושר ובריאות

איך להמשיך להתאמן גם כשאנחנו מרגישים סחוטים?

כולנו מכירים את התחושה הזאת: אנחנו מתעוררים בבוקר, והדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות זה להתאמן. אנחנו מרגישים עייפים, חסרי מוטיבציה, או סתם לא רוצים להתאמץ. אבל חשוב לזכור שגם כשאנחנו מרגישים סחוטים, חשוב להמשיך להתאמן.

קרא עוד »
דילוג לתוכן