בואו נצלול אל מעמקי סיר הגבינה המותכת ונבין את ההיסטוריה, ההמלצות ומה שחובבי הפונדו מסביב לעולם יגדירו כ"חוקי היסוד" של הפונדו.
אולם כיום הפונדו, בין אם שוקולד או גבינה, נחשב כקינוח או מנה לאירוע חגיגי הוא נוצר מתוך יצר ההישרדות מהחורף המקפיא של הרי שוויץ.
בעבר אנשים חיפשו דרך לאכול אוכל מחמם, מזין, ומשמין בזמנים קשים של קור ורעב, לכן כאשר התחילו לחתוך לחמים מעופשים ובקר לקוביות ולטבול אותם בגבינה חמה ומותכת המציאו את הפונדו וניצלו את המשאבים שלהם עד תום.
כיום ישנם התפתחויות של הרעיון מהעבר ואת הבסיס גבינה מחליפים בשוקולד, תערובות של גבינות ואפילו תערובת של גבינה ויין.
אולם ישנם דרכים מסורתיות לעשות פונדו אבל אין צורך להיצמד לחוקים הבאים אשר הם כללי מנחה עבור המון משפחות שווצריות אך הצעות לשאר העולם.
ספר הכללים הלא רשמי של הפונדו:
- את החתיכה שאותה אנו טובלים ברוטב יש לטבול עד תחתית הסיר ואז לערבב את החתיכה ברוטב בצורה של הספרה 8.
פעולה זו שומרת על הטריות של הרוטב. - לאחר הטבילה אין להקיש על צד הסיר ויש לתת לשאריות הגבינה לנזול באופן טבעי וללא עזרה.
לאחר שהגבינה נזלה חזרה אל הסיר יש לסובב את המזלג לאסוף את השאריות. - את החתיכה שנטבלה יש להעביר לצלחת, ולא לאכול ישירות מהמזלג אותו אנו מכניסים לסיר.
מכן נובעים חוקי האל: אל תנשוף על מזלג הפונדו שלך, אל תאכל ישירות ממזלג הפונדו שלך, אל תגרוף בעזרת כף גבינה מהסיר את הצלחת שלך ולעולם אל תטבול יותר מפריט אחד בסיר הפונדו.
לאחר שלמדנו על החוקים המנחים ועל הדברים שאסור לעשות בזמן הפונדו נכיר את ה"טריקים" והאמונות של השוויצרים מסביב למנה המומלצת הזו.
בשוויץ, נהוג לשתות שיכר דובדבנים במחצית הארוחה, דבר האמור לשפר את התאבון ולהקליל את האוכל שאנו אוכלים.
בנוסף, הם מאמינים שאם אישה מפילה את הלחם הנטבל אל תוך סיר הפונדו עליה לנשק את כל יושבי השולחן ואם גבר מפיל את הלחם הנטבל עליו להזמין בירה לכל יושבי השולחן.
כמובן, שכל אלו הינם כללי המסורת של השוויצרים ואנחנו יכולים לפרש ולהמציא מסורות חדשות משלנו והעיקר שנטבול אוכל בסיר המלא בגבינה או שוקולד שיחממו לנו את הלב.