עורכי דין עוסקים בנושאים רגישים מאוד הקשורים לעולם משפטי רחב. עליהם לדעת מספר רב של חוקים ושל כללים ולהיות בקיאים בנוסחי חוק שונים בהתאם למומחיות שלהם. עולה השאלה, האם עורכי דין פועלים לפי כללי האתיקה? ואם כן, לפי אלו כללי אתיקה הם פועלים? במאמר זה יפורט כל מה שצריך לדעת לגבי כללי האתיקה של עורכי הדין.
ככלי האתיקה של עורכי דין: במה מדובר?
בישראל ישנם כללי אתיקה שנועדו להסדיר את העבודה של עורכי דין. עבודת עורכי הדין צריכה להיות מוסדרת לפי כללים מסוימים בין עורכי הדין עצמם לבין עורכי דין אחרים, בין עורכי דין לבין לקוחותיהם, ובין בית המשפט עצמו לבין הציבור בכלל. מפאת חשיבות מקצועם של עורכי דין ונגיעת תחום המשפטים בכל תחומי החיים, עלתה חשיבות משמעותית וצורך בהסדרה באמצעי חקיקה את יחסיהם של עורכי הדין עם כלל הגורמים איתם הם באים במגע.
דוגמות מתוך כללי האתיקה המשפטית של עורכי הדין: מה היא כוללת?
- שמירה על כבודו של המקצוע: מקצוע עריכת הדין נחשב למקצוע מכובד מאוד וישנה תפיסה שעליו להישאר כזה. על כן, למשל, הפגישות בין עורכי דין לבין לקוחותיהם ייערכו במשרד עורכי דין או במקום מכובד אחר.
- שמירה על יחסים בין עורך דין ללקוח: משום שמדובר בתחום כה רגיש נרקמים בין עורכי דין לבין לקוחותיהם יחסי אמון שעליהם להיות הדדיים ומוחלטים.
- שמירה על יחסים בין עורכי דין לבית המשפט: גם היחסים בין עורכי דין לבין בית המשפט צריכים להיות יחסים של כבוד, ואי שמירה על כבוד בית המשפט עלולה לעלות ביוקר לעורך הדין.
לסיכום
ישנם מספר כללי אתיקה שנוסחו לצורך שמירה על מקצוע עריכת הדין כמקצוע מכובד ומוערך. היחסים בין עורכי דין לבין לקוחותיהם חייבים להתבסס על כבוד ועל אמון הדדי, והיחסים בין עורכי הדין לבית המשפט חייבים להתבסס גם הם על כבוד בלתי מתפשר, כל זאת כדי שעורכי הדין יוכלו להמשיך לעשות את עבודתם החשובה ולסייע למי שזקוק לכך. .