איך לחסוך כסף (והרבה) על תיקונים והחלפת מזגנים בעזרת ידע ופעולות תחזוקה שוטפות שכל אחד יכול לעשות!
מזגנים הם מוצר חשמלי יקר, לכיס ולליבנו, ובכל פעם שישנה תקלה אנו נאלצים להזמין בעל מקצוע לטפל במזגן כי למען האמת אנו לא מבינים בעולם המיזוג, לכן מעבר להמלצתנו לדבוק ולהזמין בעל מקצוע במידה ויש תקלה במערכת המיזוג בכדי למנוע החמרה אנו ממליצים לבצע פעולות תחזוקה שוטפות פשוטות וזה כדי למנוע עד כמה שניתן תקלות ויותר מזה – לוודא שאנו נושמים אוויר נקי ובריא.
אז מזגנים מגיעים בשלל גדלים וסוגים ואנו נתמקד היום במזגן העילי – המזגן שרוב הסיכויים קיים אצלכם בבית.
מעבר למזגן העילי ישנם מזגנים מרכזיים ומיני מרכזיים אשר פעולות התחזוקה בהן שונות מהפעולות שנלמד פה.
- ניקוי הפילטרים – תהליך זה הינו קל ופשוט לביצוע אך יכול לגרום לשיפור באיכות האוויר, יכולת קירור או החימום של המזגן ואף מאריך את חיי המנוע לטווח הארוך.
כל שעלינו לעשות הוא להרים את גוף הפלסטיק בחזית המזגן ולשלוף את המסננים החוצה, לאחר מכן עלינו לשטוף אותם במים קרים ולהניח להם להתייבש טרם החזרתם למזגן.
באופן סדיר יש לבצע פעולה זו אחת לשלושה חודשים באיזור עם אוויר יחסית נקי ובאיזורים בהם האוויר מזוהם או מלוכלך מומלץ לבצע ניקוי מסננים אחת לחודש.
- מיקום נכון של חלקי המזגן – מיקום נכון של כל חלק מהמערכת יכול להוביל לחיי מנוע אורכים, אוויר נקי ובכלל לשמור על תקינותו של המזגן לאורך זמן.
את גוף המזגן יש למקם כך ששום פריט אחר בחדר לא יפריע לזרימת האוויר (כמו ארון בגדים או דלת או אפילו ספה) כך שהמזגן יהיה במיטב ביצועיו ושום דבר לא יפריע לפיזור האוויר ביחד.
את מדחס המזגן (החלק שנמצא מחוץ לבית במערכת המיזוג) יש למקם כך שתהיה עם כמה שפחות הפרעות ביניקה ופליטת האוויר.
במידה והמדחס מתקשה בפליטה ויניקת אוויר תפוקתו נפגעת וצריכת האנרגיה שלו עולה.
צינור ניקוז המים צריך להיות בהכרח נמוך מגובה המזגן (שכן מים מהמזגן לא ינזלו חזרה פנימה) ועליו להיות משוחרר וללא הפרעות.
המים שהמזגן מפיק הינם מים מזוקקים וניתן להשתמש בהם להשקיית צמחים ואפילו לגיהוץ.
- הפעלת המזגן – מומלץ אחת לשבועיים להפעיל את המזגן למספר דקות על מנת לוודא זרימת גז ושמן במערכת המיזוג ומניעה מייבוש של חלקים רגישים.
פעולה זו של הפעלה למספר דקות מקטינה משמעותית את הבעיות במערכות מיזוג אשר לא הופעלו מספר חודשים ברצף.
- במידה ויש ריח לא נעים מהאוויר הנפלט מהמזגן יש לחטא את סוללת המאייד עם תכשיר אנטיבקטריאלי ייחודי למזגנים – ניתן לעשות פעולה זו בעצמנו בבית אך יש לקרוא ואף להיוועץ עם בעל מקצוע טרם ביצוע פעולה זו.
מעבר לפעולות תחזוקה אלה ישנם כמה כללי מנחה שחשוב להכיר בכל הקשור לתחזוקה שוטפת של מזגן:
- אין לנקות את פנים המזגן תכשירי ניקוי! תכשירי ניקוי למיניהם עלולים להיכנס לסרקולציה של המזגן, לפגוע בחלקים רגישים ולהרוס חלקי חשמל ולכן כל פעולת ניקוי (מעבר לשליפת המסננים ושטיפתם אך ורק במים קרים) תהיה בעזרת מטלית לחה (לא רטובה) ותכלול אך ורק ניגוב של הפלסטיק החיצוני במערכת המיזוג.
- לפני כל פעולה שאנו מבצעים יש לנתק את המזגן מהמתג החשמלי, במידה ואין גישה למתג יש להוריד את השאלטר של הבית. יש לוודא סעיף זה באמצעי בטיחות למניעת התחשמלות (ככלל מנחה, כל התעסקות עם מוצרים חשמליים דורשת לוודא שהם אינם מחוברים למקור חשמל).
- כלל מנחה למערכת תקינה – שקט וקר, מערכת המיזוג צריכה להיות שקטה ולפלוט אוויר קר (במידה וכיוונו על קור) אם המערכת אין מבצעת את הפעולות האלה סיכוי שיש צורך באחד מסעיפי התחזוקה, במידה וגם זה לא עוזר יש לפנות לבעל מקצוע.